Lækre og luftige 5-korns boller
Jeg elsker en lækker luftig bolle, og gerne en grov en af slagsen. Men dog synes jeg ofte at de grove boller hurtig bliver tørre og kedelige.
Men forleden bagte jeg disse 5-korns boller, og de blev helt perfekte. Grove og luftige, og godt med kerner.
De er bagt med grahamsmel, men du kan sagtens skifte den ud med en anden grov mel, og komme flere kerner i hvis du ønsker det. Bare husk at holde lidt igen med hvedemelet, så dejen ikke bliver tør.
Jeg brugte denne her økologisk 5-kornsblanding fra Valsemøllen
Perfekte til morgenmad og madpakke
Børnene får altid en halv bolle med i madpakke, og Sofie vil også gerne have dem til morgenmad. Og selv om der er sukker i disse 5-korns boller, så er de på ingen måde søde, og er perfekte til begge formål.
Der er ingen tvivl om at det ville være nemmere at købe en pose grove boller nede i dagligvareforretningen, og det sker også hvis jeg ikke har tid til at få bagt, men børnene har ofte sagt at de helst vil have dem jeg bager, og så elsker jeg jo at bage 🙂
Med 2 uger tilbage af dette skoleår, ja så er det også snart slut med madpakker til børnene for en periode (Thanks Good),
For lige så meget jeg elsker at bage, lige så meget synes det at smøre madpakker er træls! – jeg siger det bare… Efter sommerferien er det dog kun Sofie´s jeg skal lave, da Casper skal på efterskole.
Nå men opskriften på 5-korns bollerne får I her, hvis I selv skulle få lyst til at bage dem, de kan i hvert fald anbefales 🙂
Og så smager de bare ekstra godt helt lune og med smør på 😉
Ingredienser
- 3 Æg
- 4 spsk Sukker
- 4 dl Lunkent vand
- 50 g Gær
- 1 tsk Fint salt
- 1 ½ dl Smagsneutral olie
- 1 dl. 5-kornsblanding, + lidt ekstra til at drysse på bollerne
- 200 g grahamsmel
- ca. 700 g Hvedemel
- 1 æg, til pensling
Instruktioner
- Æg og sukker piskes til en luftig hvid masse, jo mere jo bedre.
- Gæren opløses i det lunkne vand i en anden skål
- Tilsæt salt og olie til gærblandingen
- Bland nu gærblandingen med æggemassen, og rør godt rundt
- Tilsæt herefter 5-kornsblandingen,og grahamsmel eller en anden for for groft mel.
- Til sidst tilsættes hvedemelet lidt ad gangen.
- Sørg for at rør godt rundt. Jeg bruger altid en røremaskine.
- Når dejen er smidig, men stadig en smule klistret, stilles den til hævning, ved stuetemperatur, med et fugtigt klæde over skålen.
- Dejen skal hæve i 40 til 45 min.
- Når dejen har hævet, kommes den ud på køkkenbordet (drys lidt mel på bordet inden)
- Vend dejen et par gange uden at ælte den.
- Del dejen i 24 ens stykker, og form dem til boller.
- Kom bollerne på en bageplade med bagepapir, og lad dem efterhæve 45 min. med et fugtigt klæde over.
- Ovnen varmes imens op til 200 gr. (ikke varmluft)
- Pisk det sidste æg, pensel bollerne og drys med 5-korns blandingen, efter hævningen, og bag dem ca. 12 min. til de er fine gyldne.
Mangler du inspiration til andre ting til madpakken så tjek min opskrifter her.
1 kommentar
Rikke Damm
Mmh lækre smagsfulde boller