Det er weekend, og for nogle en forlænget en af slagsen. Jeg har dog været på arbejde i fredags, men holder så en hel fridag på onsdag 🙂
Weekend betyder oftest at jeg er i gang med en form for bagværk.
Og for tiden bliver de oftest disse lækre madpakkeboller, som børnene elsker at have med i madpakken.
Mine børn har rugbrød med i madpakken, men også ½ bolle med en form for pålæg på.
Jeg har ofte købt nogle gulerodboller eller andre grove boller, men efter jeg er begyndt at bage disse, vil de hellere have dem med end dem fra supermarked.
Og er du af den type, der er sukkerforskrækket, så hop videre, for ja der der sukker i disse boller…!
Mine børn kan klare det, så længe det ikke tager overhånd 😉
Ud over at madpakkebollerne bliver vildt bløde og luftige, smager super godt, så er de faktisk ret nemme at lave, og det der tager længst tid er hævningen.
Opskriften er faktisk en god som grundopskrift, til både en meget grov udgave, samt til fx. en hvid fødselsdagsbolle med smag af kardemomme.
I opskriften har jeg tilsat 300 g. speltmel, men det kunne lige så godt være grahamsmel, ølandshvede eller noget helt andet groft mel.
Jeg bruger ofte hvad jeg lige har i skabet, og blander også gerne, hvis der er et par smårester som skal bruges 😉
24 lækre madpakkeboller
Ingredienser
- 3 Æg
- 4 spsk Sukker
- 4 dl Lunkent vand
- 50 g Gær
- 1 tsk Fint salt
- 1 ½ dl Smagsneutral olie
- 300 g speltmel
- 600 g Hvedemel
- 1 æg, til pensling
Instruktioner
- Æg og sukker piskes til en luftig hvid masse, jo mere jo bedre.
- Gæren opløses i det lunkne vand i en anden skål
- Tilsæt salt og olie til gærblandingen
- Bland nu gærblandingen med æggemassen, og rør godt rundt
- Tilsæt herefter speltmel eller en anden for for groft mel.
- Til sidst tilsættes hvedemelet lidt ad gangen. Sørg for at rør godt rundt. Jeg bruger altid en røremaskine.
- Når dejen er smidig, men stadig en smule klistret, stilles den til hævning, ved stuetemperatur, med et fugtigt klæde over skålen. Dejen skal hæve i 40 til 45 min.
- Når dejen har hævet, kommes den ud på køkkenbordet (drys lidt mel på bordet inden)
- Vend dejen et par gange uden at ælte den.
- Del dejen i 24 ens stykker, og form dem til boller.
- Kom bollerne på en bageplade med bagepapir, og lad dem efterhæve 45 min. med et fugtigt klæde over.
- Ovnen varmes imens op til 200 gr. (ikke varmluft)
- Pisk det sidste æg, og pensel bollerne efter hævningen, og bag dem ca. 12 min. til de er fine gyldne.
Som skrevet ovenover, så kan du også blot tilføje en tsk. kardemomme, og kun bruge hvedemel, og så har du de lækreste syndige fødselsdagsboller 🙂
Bollerne kan varieres i det uendelige, blot du laver den luftige æggemasse, samt gærblandingen som beskrevet.
Bliv endelig ikke forskrækket over mængden af gær, de smager ikke af gær – det lover jeg 🙂
Når børnene ikke har en halv bolle med så får de enten en pizzasnegl eller et pølehorn med, alt efter hvad jeg lige har i fryseren.
Du kan finde opskrifterne på nogle af mine pølsehorn her. Men især dem med revet squash er et hit hos mine børn (og jeg selv).
Ud over brød, så har de altid både nogle grøntsager med, samt lidt frugt i form af en lille klase vindruer, en kiwi eller en klementin.
Så de får en god madpakke med som kan holde dem mætte til de kommer hjem.
God weekend <3
Ingen kommentarer